Nog even en het dorp ( en de kerk) van Wommels loopt weer leeg. Er zijn vast al mensen druk bezig met vakantie plannen aan het voorbereiden, zeg maar voorpret. Zelf zijn we vorig jaar niet weg geweest en ik moet bekennen dat het erg rustig was hier tijdens de zomer, als je het niet gewend bent…een vreemde ervaring. En het zet je wel aan het denken.
Jaren geleden las ik een stuk van Jacob Noordmans ; oud redacteur van de Leeuwarder Courant, over het fenomeen vakantie en wat dit met mensen doet. Hij was er stellig van overtuigd dat de mens in zijn diepste wezen een nomade is (dit zijn mensen die doorgaans geen vaste woon of verblijfplaats hebben en met hun vee en goed rondtrekken) Ze volgen de roep van hun hart naar verre streken, natuurlijk ook uit lijfsbehoud om in die nieuwe oorden een “ tijdelijk” beter bestaan op te bouwen. Dit fenomeen zien we heden ten dage nog, het is dus van alle tijden. Drommen volkstammen moeten noodgedwongen om allerlei redenen hun land verlaten. Je hoeft de krant maar open te slaan. Wij, vanuit onze rijke samenleving kunnen hier heel gemakkelijk een oordeel of mening over hebben, maar verplaats je eerst maar eens in deze mensen. Wie kent het echte verhaal?
En wat te denken van de oude verhalen in de Bijbel. Er zijn vele aartsvaders, stamhoofden die de roep van hun hart volgden. Of beter gezegd een stem die een vreemde onrust teweeg bracht in hun hart. Neem Abram, hij is toch het grootste voorbeeld : God zei tot Abram: “Ga uit je land, uit je familie, uit je vaderhuis, naar het land dat ik je zal brengen. Ik zal je maken tot een groot volk, ik zal je zegenen”. Hier wordt duidelijk gemaakt dat het Gods stem is die Abram roept. Die stem roept hem weg uit een bestaan waar in wezen niets nieuws te verwachten is, alles komt zoals het komen moet en alles gaat zoals het gaat.
Die stem…. die triggert mij. Hebben wij niet allemaal zo nu en dan een stem diep in ons hart of weet ik waar.  In ieder geval; het is een stem die je roert en kan treffen in het diepste van je wezen. En dan doel ik niet op de stem van het ego, die steeds meer en meer wil, vooral in materieel opzicht, of jaloezie en onvrede te weeg brengt.
Nee, een stem die, als je goed luistert en dat is op zich al lastig genoeg, want hij zegt ook wel eens dingen die je niet wilt horen, nee, een stem die je steeds opnieuw verwijst naar jouw weg in het leven. Een  stem die meer van jou weet dan jezelf weet en gek genoeg, de woorden en inzichten kloppen altijd.. Het vergt ook moed om als een kind gehoor te geven aan die stem. Een stem die je vertelt wat goed is voor de samenleving, voor je medemens en die je helpt oprechte keuzes te maken ten dienste van de wereld. Deze stem geeft echte verrijking en verdieping van je leven, dus is uiteindelijk ook goed  voor jezelf. (wat je geeft krijg je vaak weer terug als een soort boemerang.) Een stem die vrij maakt en je helpt over eigen grenzen te kijken.
Wat is er toch met die stem? Tijden geleden las ik iets over de drie-eenheid(Triniteit). God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. De Bijbel noemt dit woord niet, maar we kunnen opmaken dat God drie in één is. (Jesaja 48:16)
God als fenomeen is op zich duidelijk, daar kunnen we heel veel over lezen en horen, Jezus eveneens, genoeg verhalen. Maar die Heilige Geest. Wat weten we er van. Vooral in de verhalen rond Pinksteren komen we hem tegen. Ik heb zelf door de jaren heen steeds meer het idee gekregen, dat de Heilige Geest een bemiddelaar is. Hij zorgt voor een soort verbinding van God en Jezus met de mens. Hij is in staat je diep van binnen te beroeren, iets op gang te brengen, te inspireren. Een vuurtje ontsteken. De cirkel is rond, of beter gezegd:de driehoek (Triniteit) is voltooid.
Er is verbinding, dus die stem doet er toe en brengt je tot de werken van God. We hoeven alleen maar goed te luisteren, de moeite te nemen ergens in een rustige omgeving stil te worden.
Het is een mooie gedachte om, als je zo op reis bent, op weg naar je einddoel dit beeld zo nu en dan tot je te nemen. Uiteindelijk is de weg belangrijker dan het doel. Op weg zijn …. Onderweg, daar gebeurt het. Luister maar eens naar de verhalen van de pelgrims.
Maar ook als je in Wommels blijft, op weg naar je achtertuin en beseft dat je (nog) kunt genieten van je eigen mogelijkheden en de vrijheid die je hebt om te kunnen kiezen welke stappen je wilt doen en te luisteren naar die enige ware Stem. Wat een rijkdom.

Evie Wiersma - Joustra

Voorganger: ds. D. Wijmenga
Organist: Doeke van Wieren

Spelletjesochtend voor senioren
Donderdag 15 maart in It Bynt.

Kledingruilbeurs
Zaterdag 17 maart in It Bynt