Deze wens hebt u waarschijnlijk veel gekregen de afgelopen dagen. En hebt u ook aan anderen toegewenst. Via kaarten of beklonken met een stevige handdruk. Maar wat is dat eigenlijk: gelukkig zijn? Alleen maar voorspoed? Of gaat het toch om wat anders?
In de Bijbel komt het begrip ‘gelukkig’ niet voor. Nu ben ik geen theoloog maar ik was daar wel verbaasd over. Want God wil toch dat we als mensen gelukkig zijn? In de Bijbel gaat het over een ander soort geluk: over vrede, gerechtigheid en rechtvaardigheid. En je daar als mensen voor in te zetten. Dus juist om te werken aan die vrede. En om ongerechtigheid en onrechtvaardigheden te bestrijden. Het gaat dus niet alleen om het eigen geluk maar anderen gelukkig te maken. Als anderen niet gelukkig zijn, kun je dus zelf ook niet gelukkig zijn. Het gaat er dus om je in te zetten voor het wel en wee van je naaste. Er te zijn als je nodig bent. Geluk heeft dan te maken met het aan elkaar verbonden zijn. Dat kost tijd en moeite, maar het geeft ook voldoening als dat slaagt. Tegelijkertijd is het ook kwetsbaar want het kan een naar gevoel geven als het niet slaagt.
Kun je alleen gelukkig zijn? Natuurlijk wel. Je kan gelukkig zijn in je eentje, een moment voor jezelf, maar het is het mooiste om dat ook te laten zien aan anderen. Een wijs iemand heeft eens gezegd “geluk verdubbelt als je het deelt”. Geluk mag je dus laten zien. Kennelijk kun je dus door te laten zien dat je gelukkig bent ook anderen gelukkig maken.
Tegelijkertijd is gelukkig zijn ook het vermogen om zo te leven dat we kunnen omgaan met tegenslagen en met lijden. Niet vluchten voor het ongeluk, maar ermee omgaan. En dat ook weer achter ons laten.
Laten we het komende jaar al deze momenten koesteren. En dat verbinden met de Eeuwige, bron van alle vreugde. Wat een geluk als we ook in dit nieuwe jaar zo met z’n allen als Gemeente door de wereld mogen gaan. Ik wens ons dan ook allemaal dat gezamenlijke geluk toe.

Klaas Abma