Er zijn maar weinig gedichten die ik uit mijn hoofd ken. Maar onderstaand gedicht heeft mij altijd aangesproken door de eenvoud. Het is geschreven door K. Schippers.

De koe
                Een koe
                is een merkwaardig beest
                wat er ook in haar geest
                moge zijn
                haar laatste woord
                is altijd
                boe

Wat lijkt de wereld eenvoudig als je een koe bent. Je hoeft schijnbaar nergens aan te denken. In mijn (niet-agrarische) ogen lijkt de ene koe behoorlijk veel op de andere koe. Natuurlijk weet ik dat er verschil is tussen de rassen, kleuren, vlekkenpatronen, vlees- en melkkoeien. Maar een koe is en blijft een koe, en ik hoor een koe niet veel anders zeggen dan 'boe'.
Mensen zijn een heel stuk ingewikkelder. Dat maakt het leven interessant, dat maakt mijn werk als predikant afwisselend. Enerzijds geeft verscheidenheid een verrassende diepte aan intermenselijke contacten, maar anderzijds geeft het ook veel zorgen en misverstanden.

Ieder van ons heeft andere vooronderstellingen, maakt andere aannames, heeft een andere levensgeschiedenis, opleiding en opvattingen. Daardoor ontstaan er in de communicatie tussen mensen helaas nog wel eens knelpunten. Mensen voelen zich onbegrepen, onbedoeld ontstaat er een kille of vijandige sfeer tussen mensen die eigenlijk het beste met elkaar voor hebben. En dat is jammer.
Het is mooi dat in de kerk iedereen zichzelf mag zijn. Iedereen zou zich welkom moeten kunnen voelen; wie we ook zijn wat ons verhaal ook is, wat
onze 'gebruiksaanwijzing' misschien ook is. In de kerk komen we niet bij elkaar omdat we allemaal hetzelfde zijn, omdat we dezelfde hobby’s hebben, van dezelfde leeftijd zijn of omdat we hetzelfde werk doen. In de kerk komen we samen, omdat we juist in onze diversiteit allemaal schaapjes van de goede herder, Jezus Christus mogen zijn. Niemand is gelijk, niemand hoeft gelijk te zijn (of te hebben), allemaal zijn we goed in Gods ogen.
Bij de doop wordt niet alleen aan de ouders gevraagd om goed te zorgen voor dit mensenkind dat aan hun zorgen is toevertrouwd. Er wordt ook aan de gemeente gevraagd om rondom dit gezin te staan, om deze mens op te nemen in de kring. Het antwoord van de gemeente mag een volmondig 'ja' zijn. Niet een 'ja, maar...', niet voorwaardelijk: als deze persoon mij maar geen last bezorgt, als hij of zij maar denkt zoals ik denk, of doet zoals ik.
Voor wie gedoopt is geldt: ook tegen jou, tegen u heeft de gemeente eens 'ja' gezegd.

Bij de doop van Jezus in de Jordaan klonk er een stem uit de hemel: 'Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.' (Mc. 1:11). Wat mij betreft mogen we deze woorden ook op onszelf toepassen:
'Jij/u bent Gods geliefde zoon/dochter. In jou/u vindt God vreugde.'

Laten we ons best doen om zoveel als in onze macht ligt ook in elkaar die vreugde te vinden die God in ons vindt.
Dat is misschien niet altijd een gemakkelijke opdracht. En toch maakt ons dat levende gemeente van onze Heer, Jezus Christus. Iedereen is welkom. Hier geen boe-geroep.