Op het moment van schrijven is de stille week nog bezig. Op weg naar Goede Vrijdag, op weg naar Pasen. Vanochtend ben ik naar de radiostudio van Omrop Fryslân geweest voor de opname van mijn oertinking foar Prelude. De technicus die mij begeleidde gaf me een stapeltje folders mee. Hij was vrijwilliger van de wensambulance Noord-Nederland. Hij vroeg me of ik in mijn gemeente hun werk bekend wilde maken.
De wensambulance Noord-Nederland wil ernstig zieke mensen met een beperkte levensverwachting helpen om een laatste wens in vervulling te laten gaan. Door een terminale ziekte zijn patiënten vaak veel minder mobiel. Met de wensambulance en hun medisch opgeleide vrijwilligers  kunnen mensen toch op een verantwoorde manier reizen. Vaak zijn de wensen niet eens heel groot, maar de fysieke omstandigheden laten niet toe dat zieke mensen hun geboorteplek, het strand of een goede vriend bezoeken. In een comfortabel uitgeruste ambulance met vakbekwame vrijwilligers is een reis naar een voor de persoon bijzondere plek wél mogelijk.
(www.wensambulancenn.nl, info@wensambulancenn.nl, 06-13857555 of 06-12301608, giften zijn welkom op NL19RABO0102444226, t.n.v. Stichting Ambiance Noord-Nederland te Groningen.)

Kortom, mooi werk waar ik graag wat ruimte in ons kerkblad aan wil wijden. Mooi ook omdat het me aan het denken zette. Want in hoeverre is ons geloof vergelijkbaar met het werk van de wensambulance? Jezus, als ultieme vrijwilliger om mogelijk te maken wat menselijkerwijs onmogelijk lijkt.
Jezus heeft ons leren bidden om dat wat we nodig hebben. We mogen het in Jezus' naam vragen aan God. 'Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden.' (Fil. 4:6)
De wensambulance neemt mensen mee die aan het eind van hun leven staan, die steeds beperkter worden in wat ze kunnen, die niet meer zomaar kunnen wat ze zouden willen. Maar als we eerlijk zijn: hoe vaak

beperken wij onszelf in het dagelijks leven in wat we kunnen? Het is toch heel menselijk om te zeggen: 'Dat kan ik niet. Dat zie ik niet zitten. Daar durf ik niet aan te beginnen.'
Jezus nodigt ons uit om dat wat we willen, dat waarop we hopen, dat wat we wensen voor hem uit te spreken. 'Toen zei Jezus: “Of ik iets kan doen? Alles is mogelijk voor wie gelooft.”' (Marcus 9:23)
De vrijwilliger van de wensambulance vertelde dat die wensen vaak helemaal niet zo groot zijn. Meestal het bezoeken van een plek met goede herinneringen. Ik denk dan dat de wensen die wij in ons leven hebben meestal ook niet al te groot zijn. Geef ons maar wat liefde, geef dat we in vrede mogen leven met de mensen om ons heen, geeft ons wat we nodig hebben om een goed leven te leiden. En daar mogen we om bidden. Elke dag weer.

Ons geloof is als onze wensambulance, het opent mogelijkheden waar wij misschien grenzen zien. Jezus Christus is de vrijwilliger van onze wensambulance. Onvermoeibaar is hij met ons in de weer, zonder dat wij daar iets voor hoeven te betalen, zonder dat wij meer hoeven te doen dan in zijn goedheid en liefde te geloven en op hem te vertrouwen.
Er is een liedje van Elly en Rikkert die het mooi bezingt:

Als je bidt, zal Hij je geven
Als je klopt, aan de deur
Zal Hij opendoen
Als je zoekt, dan zal je 't vinden
Halleluja