Alle volken, looft de Here, aarde, zing een vrolijk lied.
Juicht nu allen, geeft Hem ere, Hij vergeet de Zijnen niet.
In het beurtgezang der sferen, in des afgronds bange kreet,
ruist de lof, de lof des Heren, die de Zijnen niet vergeet.

Uit Hem vloeien alle krachten, tot Hem stijg' der aarde lied!
Zalig, wie de Heer verwachten: Hij vergeet de zijnen niet!
Smelt dan samen, Hem ter ere, diept' en hoogheid, lust en leed,
in het loflied aan de Here, die de zijnen niet vergeet!

Gezang 464

Vorig jaar zomer zou ik met jongeren uit de gemeente en uit de rest van Nederland met een bouwproject van World Servants naar Panama gaan. Dat ging niet door. En ook dit jaar zullen we daar niet heen gaan. Gelukkig zal de plaatselijke bevolking met het geld dat we ingezameld hebben zelf de klaslokalen en de eetzaal bij de school bouwen. We zullen nu in Nederland blijven, namelijk om te werken in een achterstandswijk in Heerlen.
In de herfstvakantie van 2020 wilden we als gezin graag wandelen in Duitsland en in de voorjaarsvakantie hadden mijn ouders ons uitgenodigd voor een weekje Ardennen, ter ere van hun 45-jarig huwelijk. Dat ging beide uiteraard niet door.

Ik houd er wel van om op reis te gaan. Het doet me beseffen dat de wereld groter is dan Wommels, Hidaard of Kûbaard alleen. Er is zoveel moois te zien aan natuurschoon en te ontdekken in de ontmoeting met mensen uit andere landstreken.
God heeft héél de wereld geschapen en wij maken daar een klein onderdeel van uit, elk op onze eigen plek.
Nu we al ruim een jaar min of meer opgesloten zitten in onze eigen kleine kring, hunker ik ernaar om weer buiten die kleine kring te mogen kijken en te beseffen dat de wereld zoveel groter is. Dat God dat allemaal gemaakt heeft tot zijn eer, voor ons om ervan te genieten en er goed voor te zorgen. Om in de ontmoeting met mensen dichtbij en ver weg medemensen, geschapen naar Gods beeld te mogen zien en leren kennen.

Daarom moest ik denken aan Psalm 117, een kort uitbundig lied, dat bezingt dat alle volken verbonden zijn door Gods liefde en trouw. Wat zou het mooi zijn om over grenzen heen weer elkaar te mogen ontmoeten als kinderen van God, in Gods naam deel zijn van een veel groter geheel.
Gezang 464, dat bovenaan dit artikel staat, is een uitwerking van Psalm 117. Het heeft dezelfde uitbundigheid als de Psalm. Het vertelt over de samenhang tussen mensen wereldwijd: in bloemrijke beeldspraak zegt het ‘beurtgezang der sferen’. Alles hangt met elkaar samen. Als inwoners van Wommels, Hidaard, Kûbaard horen we bij medemensen, medegelovigen wereldwijd.
Maar dit gezang benoemt ook eerlijk dat het niet altijd gemakkelijk is. Het erkent ook des afgronds bange kreet. We schreeuwen het als mensen dikwijls uit als we niet meer weten wat we moeten, wat ons overkomt, hoe we daarmee om moeten gaan.
En toch mogen we weer uitkomen bij het loflied aan de Here, die de zijnen niet vergeet.

Laten ook wij de lofzang aan God niet vergeten. Zing thuis, met de diensten mee, met Nederland Zingt, met de diensten op Omrop Fryslân. Zing wat mij betreft onder de douche of waar dan ook. Zing in je hart, in stilte voor de mensen om je heen, maar hartverwarmend van binnen.
En laten we niet vergeten dat we deel uitmaken van een groter geheel. God is niet alleen de schepper van Wommels, Hidaard en Kûbaard, maar van heel de wereld, van alle mensen om ons heen.
Vanuit de ZWO/diaconie is er een vraag gekomen om heel concreet werk te maken van die verbondenheid. Wat zou het mooi zijn als iedereen die zijn coronavaccin heeft gehad (of ook wie dat vaccin niet wil of kan ontvangen) een bedrag overmaakt naar het project ‘Fryslân foar Rwanda’. Zo geven we vorm aan wereldwijde verbondenheid in Gods naam. Alle volken, looft de Here, aarde zing een vrolijk lied. En wij mogen meezingen.