Tijdens mijn studie theologie heb ik ook Hebreeuws moeten leren, de taal waarin het Oude Testament is geschreven. Veel daarvan is helaas wat weggezakt, maar niet de eerste zin die wij moesten vertalen.
Met een duidelijke stem begon de docent tijdens één van de eerste lessen Hebreeuws voor te dragen: Wajomer Adonai el Avraam, lech lecha… en zo voort en zo verder. Wij waren onder de indruk en meenden zoiets nooit te kunnen leren.
Dit zijn de eerste woorden uit Genesis 12, het verhaal waarin God Abram roept om een nieuwe start te maken:
De Heer zei tegen Abram: Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn.
Het is nogal een grote opgave om alles wat je lief en bekend is zomaar achter te laten. En toch doet Abram het en hij wordt gezegend. God noemt hem Abraham en op hoge leeftijd wordt hij vader van Isaak en grootvader van Jakob.
Hier in Genesis 12 begint eigenlijk het grote verhaal van God met mensen, van vader op zoon, van moeder op dochter. In de eerste hoofdstukken van de Bijbel lezen we de ‘oerverhalen’ over schepping, het paradijs en de zonde, over Noach en de torenbouw van Babel.
Op het moment van schrijven staat er weer een persconferentie over corona op het punt te beginnen. Er zullen verdere versoepelingen worden aangekondigd, want gelukkig gaan we weer de goede kant op. De ziekenhuizen liggen minder vol, veel mensen zijn inmiddels eenmaal of tweemaal ingeënt. Er wordt nog eerder weer meer mogelijk. Dat is iets om dankbaar voor te zijn.
We willen maar wat graag het kerkenwerk oppakken. Het is geweldig dat de kerkdiensten in zoveel kerken uitgezonden worden via internet, maar het is natuurlijk nog veel fijner om weer samen te komen in de kerkgebouwen om samen te vieren, samen te bidden, samen Bijbel te lezen en, wanneer dat weer mag, samen te zingen.

En ook het andere kerkenwerk kan weer op gang komen: jeugdwerk, gespreksgroepen, koffieochtenden, weeksluitingen in het rusthuis en noem maar op.
Dit is voor ons het moment om met elkaar als kerkelijke gemeente op reis te gaan, op weg een nieuwe toekomst tegemoet. Net zoals Abram geroepen werd om het oude achter te laten en vooruit te kijken, zo worden wij geroepen om een nieuwe start te maken met het kerkenwerk.
Als vierende, dienende en getuigende gemeente staan we aan de vooravond van een bijzondere tijd, een tijd vol onvermoede mogelijkheden. Abram wist niet wat hem te wachten stond, wij evenmin. Abram wist wel dat God hem riep en hij vertrouwde op de Allerhoogste. Ook wij mogen dat geloofsvertrouwen van Abram delen. God gaat met onze gemeentes op weg.
Toen de docent Hebreeuwse taal begon: Wajomer Adonai el Avraam, lech lecha…, klonk dat haast als een toverformule, onverstaanbaar en onbegrijpelijk. Gedurende de les leerden we dat het betekende: De Heer zei tegen Abram, trek weg… Die cryptisch klinkende klanken werden door vertaling een roeping die ook in mijn eigen taal te begrijpen was.
Ik hoop dat ook wij ons aangesproken mogen worden door deze woorden uit Genesis 12; het begin van het grote verhaal van God met Abraham, Isaak en Jakob en allen die na hen kwamen. We gaan op weg, omdat God ons daartoe oproept. Ook voor u/jou is er in de komende maanden genoeg te doen in de kerk, om mee te denken en mee te doen.
Als wij zo een levende gemeente kunnen vormen, dan worden ook die volgende woorden van God uit Genesis 12 werkelijkheid, waar God zegt: Ik zal je zegenen, een bron van zegen zul je zijn.