Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Wommels-Hidaard
 
 
kerkblad kerkblad
De weg van Pasen naar Pinksteren, in de synagoge de Omer-telling van Pesach tot Shavu’ot , wordt ook in onze protestantse erediensten her en der geaccentueerd. Voor elke dag wordt een aar of halm in een vaas gezet die een plaats heeft op de liturgietafel. Dit betekent dat er elke zondag tussen Pasen en Pinksteren 7 aren toegevoegd worden aan het boeket dat in de grote vaas ontstaat.
De tijd voor Pasen heet ,zoals we weten, de veertig-dagen-tijd. Zes zondagen lang wordt er aandacht besteed aan een bijzonder project. Een dergelijk project kennen we ook in de Adventstijd, alleen dan gaat het om vier zondagen. Echter….de tijd tussen Pasen en Pinksteren krijgt die ruimte aandacht vaak niet. Toch werd die periode in de joodse synagoge ook gevierd en telde men de dagen van nul naar veertig, of ook van nul tot vijftig.
Van Pasen tot hemelvaart is er eigenlijk sprake van een tweede veertig dagen tijd, een tijd waarin de opgestane Jezus, die zich weer her en der vertoont, in de bijbellezingen de aandacht krijgt. Aansluitend op deze 2e veertig-dagen-tijd volgen dan nog 10 dagen tot Pinksteren. Dagen waarin de gemeente ‘verweesd’ is, Geen Jezus meer en de Geest nog niet uitgestort, dus eventjes, 10 dagen lang, op onszelf teruggeworpen, zonder beeldende Godspersoon.
En dan, 50 dagen na Pasen, Pinksteren. In het frans ‘Pentecôte’ en in het latijn ‘Pentecosten’. In de naamgeving zit het deelwoord ‘Pente’ en dat deelwoord heeft een relatie met vijf of vijftig.
Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest maar ook de gave van de 10 geboden en oogst van de eerste vruchten van het land, de aren dus. 
We hopen tussen Pasen en Pinksteren het eigene van de zondagen tot hun recht te laten komen en zullen de aren tellen van Pasen naar Pinksteren

 
terug
 
 
 
 
Kerkdienst

26 juni
tentdienst in Easterein
10 uur
Voorganger: 
ds. D. Wijmenga

M.m.v. Corps Wilhelmina en gitaar

Deze dienst wordt niet opgenomen en is dus niet te volgen via de livestream
De diensten zijn ook te volgen via:
Kerkdienstgemist
 
 
Activiteiten "it Bynt"


Klik hier.
 
Een bakje koffie doen


Elke dinsdagmorgen staat van 10.00 tot 11.30 uur de koffie voor u klaar in It Bynt of in de toren van de Jacobikerk! Welkom!
 
Oproep voor de jeugd

 
Rock Solid

 
Update vanuit het jeugdwerk

Klik hier.
 
Privacyverklaring

        (klik op de afbeelding)
 
Historie Gereformeerde Kerken
Historisch overzicht over de voormalige Gereformeerde Kerk te Wommels.
(klik op de afbeelding)
 
Activiteitencommissie "it Bynt" nu ook op facebook!
Like en volg de facebooksite van de activiteitencommissie van "it Bynt". 
(klik op de afbeelding)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.