Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Wommels-Hidaard
 
 
kerkblad kerkblad
'Zomaar' even op een doordeweekse dag. Met een paar opgroeiende pubers zittend aan de tafel. Kopje thee met wat lekkers erbij en een waxinelichtje aangestoken door de jongste. Verhalen kwamen: het ene nog stoerder dan het andere... twee uur hebben we het erover gehad... over het leven o.a. in coronatijd: thuis, op school en in de vriendenkring. Nee, het telefoontje, de ipad en de computer waren niet in beeld. We schuilden bij elkaar in een veilige en warme sfeer...
'Zomaar' even bij elkaar... nee, een geschenk om zo bij elkaar te zijn en bij elkaar te schuilen. Veel kinderen en jongeren zijn op zoek naar een schuilplaats waar een sfeer heerst van intimiteit en vertrouwen. Een schuilplaats waar je je veilig voelt. Maar die zoektocht geldt net zo goed voor oudere jongeren en ouderen!
We zijn het er allemaal wel over eens: wereldwijd is er onrust en dat roept allerlei gevoelens op van angst, onveiligheid en zorg. Op bepaalde continenten lijkt ieder lichtstraaltje te ontbreken in het donker. We lijken in een periode te leven dat er iets gaat kantelen, een doorgang naar een andere wereld: alles woelt hier om verandering.
Veel gebeurtenissen komen in aanmerking voor het predicaat 'historisch' waaronder de corona crisis. Maar er zijn ook die bemoedigende en indrukwekkende activiteiten: samen staan we sterk, zorg voor elkaar, zoveel mensen, jong en oud, die zich belangeloos inzetten voor de ander.
Ook op kerkelijk erf is er in Wommels en Hidaard zorg voor elkaar op allerlei manieren en voor zover dat mogelijk is. We denken met name ook aan al die harde werkers in Zorgcentrum 'Nij Stapert' en de aanleunwoningen!
En toch... met alles wat er momenteel gebeurt in de wereld, in ons land en in onze omgeving is er één rode draad in ons leven en dat is de behoefte aan veiligheid en het kunnen schuilen bij Iemand die hoger is dan onszelf, zoals beschreven in Psalm 91.
'Mag ik dan bij jou schuilen...'
Een lied van Claudia de Brey dat velen en vooral jongeren vast wel kennen.
                ‘Mag ik dan bij jou schuilen als het nergens anders kan?
                En als ik moet huilen droog jij m’n tranen dan?
                Als het einde komt en als ik dan bang ben...
                Mag ik dan bij jou?
                En als ik dan alleen ben mag ik dan bij jou?
Schuilen: we hebben er allemaal zo onze herinneringen aan.
Als kind schuilen onder die grote dikke boom vol met bladeren omdat een dikke plensbui je overvalt tijdens de fietstocht van school. Verhalen van ouders die een schuilplaats boden aan onderduikers. De miljoenen vluchtelingen die op zoek zijn naar een schuilplaats.
Schuilen betekent dat je naar iets of iemand vlucht waar bescherming is. Het is een plek waar je je veilig voelt en er is iemand die je vertrouwt.
Schuilen, samen bij het kopje thee en het waxinelichtje...
De afgelopen dagen komen die oude woorden geschreven door een psalmist bij mij boven en ze laten me niet los! Een mens als u, jij en ik met dezelfde ups en downs in het leven als ons. Hij kende ook de bedreigingen van het leven: geweld en onveiligheid, ziekte en zorg, dood en rouw en van daaruit schreef hij zijn woorden. 
Deze psalm bevat de liturgie van een dienst die in de tempel gehouden werd toen het volk in nood verkeerde. De tempel stroomde vol zoals hier de kerken bomvol zaten tijdens de tweede Wereldoorlog. In zo’n situatie neemt de priester het woord en leest Psalm 91. Het is de Psalm die bekend staat als de soldatenpsalm, omdat zij er zoveel steun aan hadden tijdens de eerste Wereldoorlog. Met grote zekerheid en vertrouwen schrijft de dichter die woorden:
                Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont
                en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende
                Zegt tegen de Heer: 'Mijn toevlucht, mijn vesting.
                Mijn God op U vertrouw ik.'
God wil een schuilplaats voor ons zijn dat is een eeuwig durende belofte!
Een belofte die ook in 2020 nog steeds van kracht is. Steeds stuurt Hij zijn engelen er weer op uit om ons te antwoorden en ons er door heen te helpen als het kwaad om zich heen grijpt in alle toonaarden. Hij tilt ons er boven uit... Daarom kunnen we de werkelijkheid van vandaag de dag ook moedig onder ogen zien. Het geloof dat God op zijn tijd en wijze antwoord geeft. Hij kent onze namen en Hij vertrouwt ons toe aan zijn engelen. Het zijn de goede machten die ons van Godswege bewaren.
Hoopvol mogen we juist in deze tijd iedere dag zeggen: 'God U bent mijn  toevlucht... bij U mag ik schuilen.'
               
Door goede machten liefderijk geborgen
                Verwachten wij getroost wat komen mag.
                God is met ons des avonds en des morgens
                Is zeker met ons elke nieuwe dag.

Pastor S. Aardema
 
terug
 
 
 
 
Kerkdienst

26 juni
tentdienst in Easterein
10 uur
Voorganger: 
ds. D. Wijmenga

M.m.v. Corps Wilhelmina en gitaar

Deze dienst wordt niet opgenomen en is dus niet te volgen via de livestream
De diensten zijn ook te volgen via:
Kerkdienstgemist
 
 
Activiteiten "it Bynt"


Klik hier.
 
Een bakje koffie doen


Elke dinsdagmorgen staat van 10.00 tot 11.30 uur de koffie voor u klaar in It Bynt of in de toren van de Jacobikerk! Welkom!
 
Oproep voor de jeugd

 
Rock Solid

 
Update vanuit het jeugdwerk

Klik hier.
 
Privacyverklaring

        (klik op de afbeelding)
 
Historie Gereformeerde Kerken
Historisch overzicht over de voormalige Gereformeerde Kerk te Wommels.
(klik op de afbeelding)
 
Activiteitencommissie "it Bynt" nu ook op facebook!
Like en volg de facebooksite van de activiteitencommissie van "it Bynt". 
(klik op de afbeelding)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.