De zomer loopt langzaamaan ten einde, een nieuw kerkenwerkseizoen staat weer te beginnen. Er worden weer volop plannen gemaakt voor de invulling van het winterwerk in de kerk. Net als andere jaren staan er allerlei activiteiten op de rol.

En toch is er een groot verschil met voorgaande jaren. We weten niet zeker of alles wel door kan gaan. Welke maatregelen zullen er van kracht zijn? Komen er versoepelingen of juist verdere inperkingen? De vanzelfsprekendheid van voorheen is weg. Alle geplande activiteiten zijn voorlopig onder voorbehoud. Of zoals het, vooral in reformatorische kringen, ook wel gezegd wordt: D.V., Deo Volente, als God het wil.

Dit voorbehoud komt voort uit een gedeelte van de brief van Jakobus.
Er zijn bij jullie mensen die zeggen: ‘Binnenkort gaan we naar die en die stad. Daar blijven we een jaar om zaken te doen en geld te verdienen.’

Zeg dat toch niet! Jullie weten niet wat er morgen gebeurt. Jullie weten zelfs niet of jullie dan nog wel leven! Want het leven is maar kort. Het is als rook, die er heel even is, en meteen weer verdwijnt. Jullie kunnen beter zeggen: ‘Als de Heer het goedvindt, blijven we leven en kunnen we dit of dat doen.’ Maar nee, jullie zijn te trots om dat te zeggen. En dat jullie zo trots zijn, is slecht.

Je moet niet alleen weten wat God van je vraagt, maar je moet het ook doen. Anders leef je helemaal verkeerd. (Jakobus 4:13-17 BGT)

Als mensen kunnen we van alles willen en plannen, maar we weten niet wat de toekomst zal brengen. De toekomst ligt in Gods handen. Een beetje bescheidenheid van menselijke kant kan geen kwaad.
Veel activiteiten zullen de komende maanden nog altijd 'onder voorbehoud' zijn. Als God het wil.

Deze tijd leert ons bescheidenheid, leert ons minder stellig te zijn over wat we gaan doen. We kunnen als mensen niet alles zelf regelen en in de hand houden, we zijn afhankelijk van de mensen om ons heen, van wat er in de wereld gebeurt, van geluk hebben of juist pech, maar uiteindelijk zijn we allemaal afhankelijk van God.

Als God het wil. Dan gaan alle kerkelijke activiteiten door, Deo Volente, onder voorbehoud, in alle bescheidenheid.

En toch is daarmee niet alles gezegd. Het is namelijk wel heel erg gemakkelijk om alles weer bij God neer te leggen. Als God het wil, dan gaat dit of dat door. Als het niet door kan gaan, dan zal God het vast niet gewild hebben.

'Als God het wil' is maar één kant van het verhaal. Zeker net zo belangrijk is of wij het wel willen. Willen wij ons, ook in de huidige omstandigheden, volop inzetten voor de kerk, voor de activiteiten, voor ons geloof, voor God? Willen wij extra ons best doen om ondanks alle maatregelen wél naar de kerkdienst te komen, om wél mee te doen met activiteiten, om wél als vrijwilliger ons in te zetten?

Als God het wil, Deo Volente. In de Bijbel lezen we keer op keer dat God wel wil. God wil onderweg zijn met mensen. God blijft wel trouw en geduldig. God laat niet los, nooit.

Wij mogen ons als mensen niet te gemakkelijk verschuilen achter het 'onder voorbehoud', het 'Deo Volente, als God het wil'. Dat mag niet een excuus worden om minder actief te zijn met geloof, met kerkenwerk, met het omzien naar de naasten.

God wil wel. Ook nu. Juist nu. De vraag is of wij ons ook willen inzetten.

Ik hoop van harte dat we er met elkaar een goed kerkenwerkseizoen van mogen maken. En ik weet zeker dat God wel wil. Nu wij...