Gelukkig wie de volmaakte weg gaan
en leven naar de wet van de Heer,
gelukkig wie zijn richtlijnen volgen,
hem zoeken met heel hun hart.

Zelfs in de nacht denk ik aan uw naam, Heer,
en houd ik mij aan uw wet.
Midden in de nacht sta ik op en loof u
om uw rechtvaardige voorschriften.
                                                                       (Psalm 119:1, 2, 55, 62)

We zitten in de 40-dagentijd. Een tijd van inkeer en bezinning. Misschien ook wel een tijd om meer dan anders bezig te zijn met geloof, met bijbellezen, met gebed. In de toren van de kerk groeit deze weken langzaam, paneeltje voor paneeltje, de afbeelding van een kruis. En er zijn vele 40-dagentijdkalenders. Als gemeenten hebben we verschillende kalenders uitgedeeld aan onder andere jonge gezinnen, jeugd en een aantal senioren. Ook via internet zijn er veel initiatieven, zoals verhalenvertellers die hun filmpjes veertig dagen lang delen. (Meer informatie verderop in een apart artikeltje.)

Psalm 119 is één lang loflied op het leren van Gods plan voor ons leven, op het zoeken naar de goede weg om te gaan. Elke dag weer zouden we ons best moeten doen om ons te verdiepen in Gods levenslessen. En niet alleen elke dag; volgens de psalm ook elke nacht.
Mede op grond van zulke teksten is er een traditie ontstaan van de getijdengebeden. In het klooster werd en wordt op vaste tijden van de dag én nacht gezongen, gelezen en gebeden. Ook in andere religieuze tradities zijn er geregeld gebeden gedurende dag en nacht, zoals in het jodendom en de vijf dagelijkse gebeden van moslims.

Het is goed om met Gods woord bezig te zijn. Als dominee is dat voor een deel mijn werk. Maar daarnaast is het voor mij – net zoals voor iedereen –
goed om me persoonlijk te verdiepen in studie en spiritualiteit. Het komende jaar zal ik dat onder andere doen door studieverlof op te nemen. In 2021 zal ik elke woensdag gebruiken om me te verdiepen in de joodse uitleg van de leefregels uit de Bijbel, de Talmoed.

De joodse traditie gaat anders om met bijbelgedeeltes dan onze eigen protestants-christelijke traditie. Veel associatiever, dat wil zeggen dat ze gemakkelijk van het ene op het andere onderwerp overspringen, en veel dialogischer, oftewel in gesprek met elkaar. Verschillende meningen worden tegenover elkaar gezet, er wordt over gediscussieerd, er wordt van elkaar geleerd, maar men laat elkaar altijd in zijn/haar waarde.
Dat is een manier van omgaan met de Bijbel waar ik als predikant van wil leren.
Hoe u/jij ook wilt leren tijdens deze 40-dagentijd, en de rest van 2021, ik wens jullie (en mijzelf) veel wijsheid toe, veel mooie inzichten, veel waardevolle leermomenten.
En als je niet zo goed weet hoe je het kunt aanpakken of waar je zult beginnen, lees dan psalm 119 eens. Het is een heel eind, maar zeker de moeite waard om te lezen en meer nog om naar te leven. Het is een tekst die een leven lang met je mee kan groeien.