meditatie meditatie
Wij lezen thuis geen krant. Ik heb geen tijd om de krant te lezen. Of liever gezegd, ik maak niet de tijd om een krant te lezen. 's Ochtends om 7.30 uur hoor ik het nieuws op de radio. Overdag kijk ik geregeld even op de website van NOS.nl om te zien wat het nieuws is. Zo heb ik het gevoel dat ik aardig bij blijf met wat er in Nederland en de wereld gebeurt. Er is teveel om alles bij te kunnen houden.
Gelukkig krijg ik af en toe krantenknipsels van gemeenteleden. Interessante stukken uit het Friesch Dagblad of de Trouw die gaan over het snijpunt van kerk en samenleving. Zo hoef ik niet alle kranten helemaal door te lezen om toch aansprekende artikelen onder ogen te krijgen.
Onlangs ontving ik van twee kanten hetzelfde artikel: De lokale kerk als rustpunt in een doorgedraaide maatschappij. De kerk is een event geworden, een belevenis, en veel minder een gemeenschap dan vroeger. Maar zou de kerk niet veel meer een rustpunt kunnen zijn in een volslagen doorgedraaide maatschappij?
Dat is de vraag die het artikel zichzelf stelt.

Mensen zijn druk. Ontzettend druk. We verplaatsen ons over grotere afstanden dan twintig jaar geleden, we werken minder maar er moet wel meer gebeuren in die tijd en onze smartphone zorgt ervoor dat ons hoofd de hele dag gevuld is met van alles en nog wat. We willen niets missen en zijn altijd op zoek naar betere opties. We knijpen het leven uit tot de laatste druppel. En het maakt ons doodmoe.
Ook in de kerk lijkt het vooral steeds meer hip, leuk en gezellig te moeten worden. Een kerkdienst zou eigenlijk een gelikte show moeten zijn van hoog niveau. Het moet ons wel wat te vertellen hebben, want anders heeft het geen zin om er heen te gaan, dan hebben we geen zin om er heen te gaan. In kerkelijk Nederland wordt er wat af gepionierd.

En dan heb je onze kerk in Wommels en de kerk in Hidaard. Oude gebouwen, waarin nog ouderwets kerkdiensten worden gehouden.
Natuurlijk, we lezen uit de Nieuwe Bijbelvertaling, we zingen uit het nieuwe liedboek, we hebben dit jaar een uitgebreid aanbod aan nieuwe activiteiten voor het winterseizoen, en de dominee doet zijn best om dat aloude geloof ook voor ons eenentwintigste-eeuwers relevant te maken. Maar in wezen doen we niets anders dan al de eeuwen door gedaan wordt: God loven en prijzen tijdens de eredienst, lezen uit dat oude boek en samen bidden. Verder zoeken gemeenteleden en kerkenraadsleden mensen op om in gesprek te gaan over leven en geloof. Pastorale bezoeken zijn van alle tijden.

Het krantenartikel moedigt ons aan om de eenvoudige (dorps)kerk te waarderen. Voor iedereen geldt dat we al te veel moeten, in de kerk moet er niets, maar mogen we onszelf zijn. Met alles wat we willen en met alles wat we hopen te bereiken, is het belangrijk dat we zorgen dat we onszelf niet voorbij rennen. Een kerkelijk jaar kan voor vrijwilligers een vermoeiende bezigheid zijn, waarbij er telkens weer van alles geproduceerd en uitgevoerd moet worden.
Bij het krantenartikel staat een foto van een zweefmolen die op hol lijkt te zijn geslagen.

Laten we met elkaar vooral genieten van de wekelijkse kerkdiensten – ook al zijn het misschien geen spetterende spektakelstukken –, en van de onderlinge pastorale ontmoetingen. Wij zijn de kerkgemeenschap van Wommels en Hidaard, en wij mogen als lokale kerk een rustpunt zijn in een doorgedraaide maatschappij.
Ik ben blij dat ik dit krantenartikel (in tweevoud) heb gekregen. De afgelopen weken was het voor mij als voorganger zeer druk met alle diensten (de zondagse, avondmaal, rouw en trouw), de opstart van het nieuwe kerkelijke seizoen met het startweekend en nog duizend dingen meer. Graag wil ik met u, in alle rust en eenvoud, gemeente zijn in Gods naam.