Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Wommels-Hidaard
 
 
gespreksgroep Hidaard-Wommels gespreksgroep Hidaard-Wommels

Ook dit seizoen vier vrijdagavonden waarop we elkaar ontmoeten voor een goed gesprek: zie daar het basisconcept al vele jaren voor deze gesprekskring. Een goed gesprek over zaken uit de actualiteit van kerk en samenleving, of wat meer thematisch. De data zijn vastgelegd, de inhoud nog niet. Eigen ideeën zijn daarom van harte welkom.
De vijfde avond willen we met elkaar afsluiten met een maaltijd. Hoe en wat en waar, dat bedenken we nog met elkaar.
We zien uit naar mooie ontmoetingen onder het genot van een kopje koffie of thee. Laten we er met elkaar weer mooie avonden van maken.

Vrijdag 11 oktober, 8 november, 17 januari en 14 februari; 13 maart samen eten.
20.15 uur Hiddahûs

Henk de Boer, Amarens Spoelstra, ds. Douwe Wijmenga


 
 
seniorengespreksgroep Nij Stapert seniorengespreksgroep Nij Stapert

Net als voorgaande jaren zullen we ook deze winter weer een aantal keren bij elkaar komen om met elkaar in gesprek te zijn over geloven in de brede zin des woords. Senioren uit Nij Stapert, de aanleunwoningen en uit het dorp.
Leermomenten, gesprekken over wat iemand op dat moment bezighoudt, bezinningen rond een Bijbelverhaal of Psalm, het kan allemaal. En altijd in een open sfeer, want voorop staat de ontmoeting en dat alles onder het genot van een bakje koffie. Van harte welkom in dit komende seizoen!

Door verschuivingen in Nij Stapert zullen deze gesprekken op een andere dag en een andere locatie plaatsvinden: op de eerste donderdagochtend van de maand in de kerkzaal.

Donderdag 3 oktober, 7 november, 9 januari, 6 februari, 5 maart en 2 april
9.45-11.15 uur Nij Stapert, kerkzaal.
Vanuit het pastorale seniorenteam, ds. Douwe Wijmenga
 
Theaterweekend Theaterweekend

Afgelopen seizoen hebben we in 24 uur met zeven jongeren een aantal toneelstukken in elkaar gezet en geoefend en samen een dienst samengesteld. Op zaterdagochtend 9.30 uur begonnen we, precies 24 uur later, op zondagochtend 9.30 uur was er de kerkdienst. Zowel de jongeren die meededen als de kerkgangers waren enthousiast over het resultaat van de dienst.
Dit jaar willen we weer een theaterweekend houden. Deze keer zal dat beginnen op zaterdag 18 januari 2020. Inhoudelijk ligt er nog niets vast. Alles is nog mogelijk, maar we zullen ons laten inspireren door het jaarthema 'Geloof, hoop en doen!'.
Het zou mooi zijn als er naast enthousiaste jongeren ook een aantal volwassenen willen helpen bij de begeleiding van dit evenement. Zo kunnen we samen zorgen voor de maaltijden, overnachting en alles wat er nog meer bij komt kijken.

Zaterdag 18 januari 9.30 uur it Bynt (en later ook in de kerk)

Leiding: ds. Douwe Wijmenga tel. 331216 mail

 
 
meditatiegroep meditatiegroep

Mediteren is eigenlijk heel eenvoudig. Stil worden, aandacht geven aan je ademhaling en de tijd nemen om je te verbinden met de Bron van je bestaan. Toch zijn het juist die eenvoudige dingen waaraan je in de drukte van alledag makkelijk voorbij loopt. Dan is het fijn dat je mediteren ook samen kunt doen.
Op maandagavond 7 oktober is er in het Bynt een open avond waarop je kunt kennismaken met meditatie en met mijn manier van werken. Je bent van harte welkom, ook (juist) als je nog niet weet of je er verder mee wilt!
Op maandagavond 28 oktober starten we met een serie van acht meditatiebijeenkomsten. Kosten zijn € 3,00 per avond (de open avond is uiteraard gratis).

Maandag 7 oktober 19.45-21.15 uur it Bynt – open avond (gratis)
Maandag 28 oktober, 11 november, 25 november, 9 december, 6 januari, 20 januari, 10 februari, 2 maart 19.45-21.15 uur it Bynt (€ 3,00 per keer)

Begeleiding: Saskia Leene, geestelijk begeleider en kleasterpastor in Nijkleaster in Jorwert
Voor meer informatie: 0515-433546 of
 
Bijbelstudie: voor de preek uit Bijbelstudie: voor de preek uit

In de preek probeer ik elke keer de Bijbeltekst, en de tijd waarin het geschreven is, te begrijpen en van daaruit de overstap te maken naar de wereld van vandaag: wat heeft die oude tekst ons nu nog te vertellen? Daarvoor gebruik ik wat ik allemaal geleerd heb tijdens de opleiding theologie, mijn studieboeken, Bijbelcommentaren, maar vooral ook mijn eigen gevoel en ervaring. Bij het lezen van een Bijbeltekst is er altijd wel iets dat blijft hangen, dat je blij maakt, dat wringt, dat vragen oproept, dan raakt aan geloof. Als dat bij mij zo is, dan geldt dat waarschijnlijk net zozeer voor u als luisteraar. Dat is dan vaak mijn aanknopingspunt voor het uitwerken van de preek.
Ook dit seizoen wil ik graag een aantal keer samen naar de Bijbeltekst voor de komende zondag kijken. Door samen te lezen en samen het gedeelte te bespreken en te zien wat het voor ons vandaag kan betekenen, hoop ik inspiratie op te doen voor mijn preek. Niet dat we tijdens deze Bijbelstudie al een preek gaan schrijven, maar het kan me wel op goede ideeën brengen.
Deze Bijbelstudie is geen éénrichtingsverkeer, waarin ik als predikant vertel hoe het gedeelte gelezen moet worden. Juist door samen in een open sfeer een tekst te verkennen, kunnen we er allemaal van leren. Er is geen (theologische) voorkennis nodig, iedereen blijkt wel iets waardevols in te brengen. Het is geen samenhangende serie studies; de avonden kunnen prima los van elkaar beleefd worden. Uitgangspunt is (vrijwel) altijd de tekst die de zondag erop op het leesrooster staat.

Maandag 7 oktober (toren), 4 november, 9 december (toren), 3 februari, 9 maart, 18 mei en 15 juni.

Tijd: 19.30-20.30 uur, it Bynt (of in de toren van de kerk)

ds. Douwe Wijmenga

 
 
Bijbels creatief Bijbels creatief
Wandkleed maken

Afgelopen seizoen is er met een aantal mensen op een avond een wandkleed gemaakt. Onder theologische leiding van ds. Douwe Wijmenga en technische leiding van Sjoukje Nauta is er in amper twee uur over een bijbelverhaal met wat lapjes en veel enthousiasme een mooi wandkleed gemaakt. Het wandkleed is vervolgens gebruikt tijdens diverse activiteiten als kerkdiensten en gespreksgroepen.
Ook dit seizoen willen we dat weer gaan doen. Creativiteit, theologische kennis, en vaardigheden in textiele werkvormen zijn absoluut geen vereiste. Met elkaar kunnen we wat moois maken, ook al zou je dat zelf alleen misschien nooit kunnen.
Het samen bezig zijn is veel belangrijker dan het eindproduct. Veel mensen zijn bang om iets te proberen, bang om fouten te maken. Deze bijeenkomsten gaat het vooral om het samen aan de slag gaan. Wat het ook wordt, het wordt altijd wat.
Als u wat oude lapjes, knopen, wol, lint, oude versleten kledingstukken om te verknippen of wat dan heeft om  mee te nemen, dan is dat heel fijn. Mocht u niets hebben, dan bent u natuurlijk ook  van harte welkom om mee te doen.

Dinsdag 11 februari 19.45 uur it Bynt  
ds. Douwe Wijmenga en Sjoukje Nauta

 
 
Laat je niet ‘ontlezen’ Laat je niet ‘ontlezen’

Zijn we aan het ‘ontlezen’ in tijden van beeldschermen, netflix en HBO?
Verhalen en romans kunnen mooie series op de beeldschermen opleveren en omgekeerd kunnen uit films of series boeken ontstaan. Het lezen van boeken is heel aangenaam en kan onze kijk op de wereld verbreden en soms ook veranderen.

Welkom bij de leesgroep. Wij lezen en bespreken de volgende vier boeken.

Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao door Carolijn Visser.
Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffer van de maoïstische heilstaat.
De joodse Selma wist in de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Carolijn Visser roept de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse sympathisanten, de grote hongersnood en Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.

Het zoutpad door Raynor Winn.
Het is een heldere ochtend in Portheras Cove. De vijftigers Raynor en Moth lopen al maanden dag in dag uit langs de ruige Engelse kunst. Maanden eerder raakten Moth en Rayno in een week alles kwijt.
Hun boerderij in Wales werd in beslag genomen. Vijf dagen daarna krijgt Moth te horen dat hij een slopende hersenaandoening heeft die zijn lichaam en geest zal vernietigen. In het boek doet Raynor Winn twee jaar later nauwgezet verslag van hun tocht. Als lezer loop je al snel met Raynor en Moth mee en ga je van hen houden.

Foon door Marente de Moor.
In een verlaten bosgebied leeft Nadja met haar twintig jaar oudere man Lev. Ooit was ze zijn studente paleontologie. Ze kregen een relatie en trokken weg uit de stad om in de natuur een onderzoekslaboratorium op te zetten. Op die afgelegen plek werden hun zoon en dochter geboren.
Om aan geld te komen gaven ze op zeker moment onderdak aan jonge verweesde beren. In Foon wordt de oerwereld van de mens die met verhalen leeft, afgezet tegen de wereld van de wetenschap die alles wil verklaren en elke mythe wil ontrafelen.

De stamhouder door Alexander Münninghoff.
Als Alexander (4) de kamer inkomt met een SS-helm op, is de consternatie groot. Het begin van een verbijsterende familiegeschiedenis.
In 'De stamhouder' vertelt de schrijver over zijn grootouders, zijn ouders en zichzelf als erfgenaam van een kapitaal dat hij nooit zal bezitten. In dit boek draait het om ingewikkelde familiebanden en veel geheimen. Voeg daar de chaos uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw aan toe en je hebt niet alleen een verhaal over een geteisterde familie, maar ook over de ongelooflijke complexiteit van de Tweede Wereldoorlog.

11 november 20.00 uur                 'Selma' in de bibliotheek
10 december 20.00 uur                 'Het zoutpad' in it Bynt
22 januari 20.00 uur                     'Foon' in de bibliotheek
  5 maart 20.00 uur                      'De Stamhouder' in it Bynt

Coödinatie:  Hink van Houten   
 
Filmhuis Jacobikerk Filmhuis Jacobikerk

Dit seizoen staat er weer twee keer een filmavond gepland op een zaterdagavond in de kerk. Twee keer een inspirerende film en onder het genot van een drankje napraten voor wie dat wil. De film van 16 november is uitgezocht. Wat op 8 februari 2020 gedraaid wordt, zal nog in 'Oer de Brêge' worden vermeld.

16 november 'The Children Act'
Door het rechtbankdrama 'The Children Act' stroomt een religieus thema. Enerzijds een jonge terminaal zieke Jehova’s getuige die een bloedtransfusie weigert. Anderzijds de kinderrechter die als een God moet oordelen of dit rechtvaardig is.
Rechtbankdrama’s zijn er genoeg, maar wanneer staat de rechter centraal? En wanneer is die rechter een vrouw? Alleen al wat dat betreft heeft 'The Children Act', naar een roman van Ian McEwan, een scoop: geen gekibbel van rivaliserende advocaten, maar de afwegingen van een enkele rechter in zowel haar zakelijke als haar privéleven.

16 november 20.00 uur in de kerk
  8 februari 20.00 uur in de kerk

Coby Fledderus en Bate Wijnja
 
 
 
 
Kerkdienst zondag 13 oktober
V
09:30: Jacobitsjerke
Predikant: ds. D. Wijmenga
Organist: Doeke van Wieren
 
 
Privacyverklaring

        (klik op de afbeelding)
 
Historie Gereformeerde Kerken
Historisch overzicht over de voormalige Gereformeerde Kerk te Wommels.
(klik op de afbeelding)
 
Activiteitencommissie "it Bynt" nu ook op facebook!
Like en volg de facebooksite van de activiteitencommissie van "it Bynt". 
(klik op de afbeelding)
 
Update vanuit het jeugdwerk

 
Activiteiten "it Bynt"

 
Een bakje koffie doen


Elke dinsdagmorgen staat van 10.00 tot 12.00 uur de koffie voor u klaar!
Welkom!
 
Oproep voor de jeugd

 
Rock Solid

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.