|
|
beleidsnotitie- Hoe verbinding zoeken en houden . . .
beleidsnotitie- Hoe verbinding zoeken en houden . . .
Beleidsnotitie: Hoe verbinding zoeken en houden met generatie Y en Z ?
Aan: Ouderlingenberaad protestante gemeente Wommels-Hidaard.
Van: Ds. Maarten Mook, Bate Wijnja, Jan Stapersma
Datum: 16-03-2023
Inleiding:
In het beleidsplan PKN Wommels-Hidaard “Missionair gemeente willen zijn”,
hebben we vijf thema’s benoemd, waarvan twee thema’s zijn samen te vatten in “Kerk met een boodschap die mij aanspreekt”.
Deze beide thema’s zijn: “Verdieping in het woord van God” en “Wanneer wil ik meedoen ?”
Deze thema’s vormen het uitgangspunt voor het willen delen van de geloofsboodschap, het zoeken naar verbinding, zowel binnen generaties als tussen generaties.
De generatie die kerkelijk actief is en de kerkdiensten op zondag organiseert en bezoekt, is de babyboom-generatie (geboren tussen 1940-1960), samen met een deel van generatie X (1960-1980). Generatie Y (1980-1995) en generatie Z (1995-2010) zijn (misschien) geinteresseerd in de geloofsboodschap, maar zijn in ieder geval niet bereid de zondag(morgen) daarvoor vrij te maken, uitzonderingen daargelaten.
Vraag:
Hoe zoeken en houden we als protestante gemeente Wommels-Hidaard verbinding met generatie Y en Z op een manier die recht doet aan de geloofsbehoefte van deze beide generaties ?
Een volgens ons realistische route:
Als babyboom-generatie en generatie X vinden we het zinvol activiteiten door de week te ontwikkelen samen met generatie Y en Z. We laten initiatieven voor activiteiten op zondag over aan generatie Y en Z zelf en zien dit als incidenteel, niet als het begin van iets structureels.
Door dit “ambitie-nivo” zo te formuleren, voorkomen we teleurstelling in het verwachtingspatroon tussen de hierboven genoemde generaties.
We voorkomen dat generatie Y en Z druk voelen en afhaken omdat ze niet kunnen of willen voldoen aan de verwachtingen van de babyboom-generatie en generatie X.
Anderzijds voorkomen we dat de laatstgenoemde generaties teleurgesteld raken, omdat ze initiatieven ondersteunen en vervolgens die inspanningen “niet beloond zien”.
We treden generatie Y en Z op een open wijze tegemoet met vragen zoals: “Kunnen we iets betekenen in jullie geloofsbehoefte ?” , “Hoe kunnen we met jullie in contact komen over jullie geloofsvragen?” en “Hoe kunnen we daarin een wisselwerking bewerkstelligen ?”
Hoe stellen we ons dit concreet voor ?
We starten een “Team Y en Z” die een werkwijze hanteert die past bij deze generaties:
Team Y en Z ontwikkelen zelf geloofs-activiteiten, waarbij het geen probleem is dat Team Y en Z voortdurend zal wisselen in samenstelling. De ruggegraat van dit team wordt gevormd door 2 – 3 personen uit deze generaties die zich bij voorkeur voor langere tijd hieraan willen verbinden.
NB dit zijn geen ambtsdragers, de functie jeugdouderling komt te vervallen. Daarnaast wordt een “pool van tijdelijke krachten” gevormd, ook afkomstig uit generaties Y en Z, die beurtelings deelnemen aan de te ontwikkelen activiteiten. Team Y en Z zorgt zelf voor haar eigen bemensing.
Team Y en Z krijgt een eigen plek binnen de kerk-app en er is minimaal 1*/kwartaal actief contact met de ouderlingen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan het ouderlingenberaad.
Ouderlingen kunnen hierbij fungeren als klankbord ten aanzien van het ondersteunen van gewenste activiteiten (ook ingeval van wensen met betrekking tot financiering van deze activiteiten).
De predikant maakt deel uit van het ouderlingenberaad en is op deze wijze ook nauw betrokken.
Bij deze beleidsnotitie horen twee bijlages:
Bijlage 1: Relatie tussen deze beleidsnotitie en de classis-notitie “Nu jongeren ons ontbreken”
Dit schrijven heeft in het mei-nummer 2023 van Oer de Brêge gestaan als kerkenraadsnieuws.
Bijlage 2: Kenmerken van generatie Y, Z en A.
Bijlage 1:
Tijdens de kerkenraadsvergadering van 12 april hebben we ja gezegd tegen een nieuwe insteek van het jeugdwerk.
Jeugdwerk is niet de goede benaming, het gaat om de insteek voor generatie Y (geboren tussen 1980-1995) en generatie Z (geboren tussen 1995-2010).
In de notitie van PKN Classis Fryslân van 14-02-2023 van ds. Wim Beekman met als titel “Nu jongeren ons ontbreken” (zie www.classisfryslan.nl), worden zij 50-minners genoemd.
Het gaat om de constatering dat de PKN-leden die ongeveer tussen de 25 en 50 jaar oud zijn, ontbreken in het gemeenteleven.
Ik citeer uit deze notitie: “Het eerste waar ik moed uit put is mijn overtuiging dat wij als kerken niet de enigen zijn die de band met 50-minners verliezen. Wij delen het probleem met vakbonden, muziekverenigingen, politieke partijen, koren … , die het moeten hebben van een vast en stabiel ledenbestand.”
Verderop in de notitie: “Al die jaren betaalden wij (bedoeld wordt de babyboom-generatie, geboren tussen 1940-1960) trouw onze kerkelijke bijdrage. En men kon op ons rekenen als onze kerk ambtsdragers nodig hadden. Dat gaan onze 50-minners niet meer doen.
Zij willen niet in een bestuur dat voor langere tijd alles regelt, wel in een groep vrijwilligers die de vrije hand krijgt om voor een beperkte periode een taak te verrichten of een nieuw initiatief op te zetten.”
Deze classis-notitie is de leidraad geweest voor een brainstormsessie tussen ds. Mook, Bate Wijnja (voorzitter ouderlingenberaad) en ondergetekende; hoe nu verder met ons jeugdwerk. Dit heeft geresulteerd in een beleidsmemo “Hoe verbinding zoeken en houden met generatie Y en Z ?”, die eerst is besproken in het ouderlingenberaad op 16 maart, vervolgens in het breed moderamen van 20 maart, in de kerkenraadsvergadering van 12 april en tijdens de gemeente-avond van 25 april (is al gebeurd als u dit leest).
Kern van deze beleidsmemo is dat wij generatie Y en Z de mogelijkheid bieden zelfstandig een “jeugdraad” te organiseren, bestaande uit 2-3 personen die zich (hopelijk) voor langere tijden willen binden, aangevuld met een “pool van tijdelijke krachten”.
Dit zijn allemaal geen ambtsdragers.
Er worden geen nieuwe jeugdouderlingen aan dit “Team Y en Z” (werknaam voor deze jeugdraad) verbonden. De functie jeugdouderling komt (op termijn) dus te vervallen.
Team Y en Z zorgt zelf voor haar eigen bemensing.
Er is minimaal 1* / kwartaal actief contact met het ouderlingenberaad en team Y en Z krijgt een eigen plek binnen de kerk-app. De predikant maakt deel uit van het ouderlingenberaad en is op deze wijze ook nauw betrokken.
Deze beleidsmemo zal t.z.t. opgenomen worden in het nieuwe beleidsplan.
Bijlage 2: Kenmerken van de generaties Y, Z en A (bron: Wikipedia e.a.):
Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/internetgeneratie) geboren tussen 1985-2000
Worden smalend prinsjes en prinsesjes genoemd, zelf spreken ze van ‘swag’. Zijn authentiek, gewend hun eigen leven zonder veel inmenging of regels vorm te geven. Communiceren open en direct. Generatie Y bestaat uit vrije denkers, letten niet zozeer op leeftijd, maar op vitaliteit. Hebben vaak een klik met vitale senioren. Hebben niks met gezag of hiërarchie, zoeken inspirerende voorbeelden. Stellen over alles en aan iedereen kritische vragen. Ze zijn opgegroeid met onzekerheid, moeten ze zich constant herpositioneren, hengelen daarom voortdurend naar feedback en zitten gevangen aan feedbackmachines als Facebook. Leren al doende. Echte multitaskers, maar met concentratie nul. Beginnen vol vuur, maar maken de dingen alleen af als ze daar het nut van inzien. Afmaken…? Waarom?
Generatie Z op de elektrische step
Generatie Z gebruikt het internet doorgaans vanaf jonge leeftijd en integreert in hun leven het gebruik van computerprogramma's, apps en sociale media. Deze generatie is volgens Instituut voor de Nederlandse Taal opgegroeid en vertrouwd met de grote hoeveelheden digitale data om ons heen en wordt daarom ook wel de i-generatie of Generatie Einstein genoemd.[6]
Andere benamingen zijn duimgeneratie (voor het bedienen van smartphones en afstandsbedieningen), beeldschermgeneratie, de Z-ombiegeneratie starend naar de mobiele telefoon, onbewust van de echte omgeving, generatie knip-en-plak,[6] patatgeneratie (bedacht door Leo Beenhakker voor luie, verwende voetballers die nooit hadden geleerd echt hun best te doen),[7] pretparkgeneratie[6] (bedacht door hoogleraar orthopedagogiek Aryan van der Leij; alles is leuk en gezellig en de zaken moeten niet al te serieus worden genomen), de pampergeneratie verwend, gekoesterd, te beschermd opgevoed en daardoor dóódongelukkig).[8]
Basisschoolkinderen vormen generatie Alpha:
Is het opvoeden van generatie Alpha anders dan het opvoeden van eerdere generaties? Ja en nee. Een aantal opvoedkundige aspecten zijn natuurlijk van alle tijden: de peuterpuberteit, het loslaten van je kind, etc. Maar sommige onderwerpen horen echt bij deze generatie: sociale media en technologie. Haast onlosmakelijk verbonden met generatie Alpha. Maar ook voor ons als ouder heeft dit gevolgen. En dan heb ik het vooral over de overvloed aan informatie. De ouders van generatie Alpha kunnen werkelijk alle informatie online opzoeken. Dat generatie Alpha opgroeit met internet en technologie is niet meer nieuw. Generatie Y, maar zeker generatie Z zijn dit al gewend. Toch gaat het opgroeien met technologie voor Generatie Alpha een stapje verder. Vanaf hun geboorte leren deze kinderen spelenderwijs omgaan met techniek, het is overal. Ze kennen dan ook geen angst meer. Technologie is één ding, het internet een andere. Generatie Alpha kent geen wereld zonder internet en/of sociale media. Net als wij millennials dat niet meer kennen. Er zijn dan ook genoeg Alpha-ouders die al vanaf de geboorte van hun kind bezig zijn met zijn of haar digitale identiteit.
| terug
|
|
|
|
|
|
Kerkdienst
11 mei
Jacobikerk 9:30 uur
Voorganger:
ds. Marten Dijkstra
Organist:
Cees Nieboer
De livestream is te volgen via kerkdienstgemist.nl
|
|
|