Dit hoofdartikel schrijf ik met de laptop op schoot, zittend op een klapstoel in de garage van ons nieuwe huis. Zo meteen wordt de keuken geleverd. In het huis zijn mannen bezig om de vloer te egaliseren. Afgelopen 11 september is het nieuwe huis in de Fûgelwyk opgeleverd. Op 2 oktober komt de verhuiswagen voorrijden.
De afgelopen weken heb ik veel mijn werkkleding aangehad: een oude spijkerbroek met verfvlekken, veiligheidsschoenen, een oud shirt en trui. Bij het klussen, het verven, het ophangen van de lampen, en al wat er nog meer bij komt kijken om een nieuwbouwhuis verhuisklaar te maken, is het goed om niet te nette kleren aan te hebben: werkkleding.
Daarnaast heb ik in deze weken ook regelmatig mijn toga aan. Met de diensten, maar ook tijdens de uitvaart die ik leidde. Ook mijn toga is werkkleding. Wel heel andere werkkleding dan de spijkerbroek met verfvlekken.

Al schilderend en denkend over de uitvaart en de weeksluiting die ik in het rusthuis zou houden, schoot mij een bijbeltekst te binnen. Een tekst die geregeld gelezen wordt bij rouwdiensten, een tekst van troost en bemoediging. Johannes 14:1-3, 6a 'Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken? Wanneer ik een plaats voor jullie gereedgemaakt heb, kom ik terug. Dan zal ik jullie met me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar ik ben. Ik ben de weg de waarheid en het leven.'
Het is mooi dat Jezus ons belooft dat er ook voor ons een plaats is klaargemaakt in het hemelse koninkrijk, een woning, een kamer. Dat geeft rust. Geloof opent voor ons de weg naar die woning, naar die kamer.
Tijdens het witten van de muren, met de verfroller in de hand, schoot me wel (de misschien niet zo vrome gedachte) te binnen dat ik hoop dat ik daar in die hemelse woning met vele kamers niet alle muren hoef te witten; het nieuwe huis is al werk genoeg. Aan de andere kant is het ook wel goed om een nieuwe woning, een nieuwe kamer zelf klaar te maken voor bewoning. Want juist door al het verfwerk dat wij nu doen, wordt het huis meer eigen. Alleen door te werken aan een woonruimte kan een huis werkelijk een thuis worden.

En zo is het ook met geloof. Alleen door er aan te werken kun je het eigen maken, je thuis voelen bij God. Ik pendel deze weken tussen mijn klusbroek met verfvlekken als werkkleding en mijn toga als werkkleding. Beide zetten mij aan tot actie.
Geloven is een werkwoord. Dat wil zeggen dat je er werk van moet maken. Geloven overkomt je niet, het gebeurt niet buiten onze inbreng om. Het is iets waar we blijvend moeite voor moeten en mogen doen.
Net zoals ik twee soorten werkkleding heb, kluskleding en de toga, zo zijn er ook meer manieren om bezig te zijn met geloof. Wie goed kan omzien naar een ander heeft een pastorale taak. Wie liever praktisch bezig is, kan de ander helpen. Met bidden, zingen, praten, danken, stil zijn, meeleven, zorgen... op zoveel manieren kunnen we werk maken van ons geloof. Daarbij mag u natuurlijk de kleren aanhouden die het beste bij u passen. Als gelovigen is elke set kleding onze werkkleding.

Op 2 oktober staat de verhuiswagen voor ons klaar. Die datum is vastgelegd. Dan gaan we naar ons nieuwe huis. Niemand van ons weet wanneer we verhuizen naar die andere woning, die andere kamer, die voor ons door onze Heer, Jezus Christus is klaargemaakt. Maar me mogen er wel op vertrouwen dat het goed zal zijn. Daar zullen we ons thuis mogen voelen. Tot die tijd zijn wij thuis op aarde. Hier hebben wij onze werkkleding aan om te werken aan ons geloof.