Kerkblad Kerkblad
Afgelopen herfstvakantie waren we als gezin op Terschelling. Lekker uitwaaien, maar we hebben ook het Inspiratiefestival van de PKN gezocht. Er waren talloze voorstellingen, workshops, lezingen en vieringen. Ik bezocht onder andere een workshop over dorpskerken. Met elkaar hebben we gesproken over wat de kracht is van dorpskerken, maar ook met welke zorgen ze te maken hebben.
Als opwarmer kregen we eerst een tekenopdracht. Teken op een stuk papier welk dier jouw gemeente zou zijn, als je gemeente een dier was. En als tweede opdracht: Teken op een stuk papier welk voertuig jouw gemeente zou zijn, als je gemeente een voertuig was.
Het was een verrassende opdracht. Maar toch ook wel heel leuk om te doen. Het was mooi om van iedereen de tekeningen te zien en vooral om de bijbehorende verhalen te horen. Op de kerkenraad en tijdens de wijkavond in Hidaard hebben we met elkaar deze oefening gedaan. Ook daar kwamen mooie verhalen naar boven.
Ik wil iedereen aanmoedigen om zelf ook potlood en papier te pakken en een poging te doen. Het gaat niet om de artistieke kwaliteiten, maar om de redenering achter het geschetste plaatje. Wie wil mag zijn/haar schetsen met me delen. Ik ben benieuwd.

Mijn twee tekeningetjes zijn deze: een schildpad en een trekker. Misschien op het eerste gezicht wat onaardig, maar laat me het toelichten.
Toen mijn vader en mijn oom jong waren, hebben ze mijn pake voor
vaderdag eens een schildpad gegeven: Stoffel. Pake is er inmiddels niet meer, Stoffel nog altijd. In de winter ging Stoffel in de garage in een hok voor zijn winterslaap. Op een koude februariochtend ging mijn pake naar zijn werk met de auto. Bij het achteruit de garage uit rijden, is hij toen over Stoffel heen gereden. De schildpad was onverhoopt ontwaakt. Het dier heeft er niets aan over gehouden.

Het schild van een schildpad is onvoorstelbaar sterk. Zo mag ook onze gemeente krachtig zijn. De schildplaten die samen het schild maken, zijn de gemeenteleden die schouder aan schouder staan, elkaar aanvullen, soms tegen elkaar aan schuren.
Een schildpad gaat niet heel snel. Zo gaan processen en veranderingen in de kerk ook dikwijls in een eigen rustig tempo. En toch is er de fabel van het schildpad dat in een hardloopwedstrijd wint van de haas.
Stoffel is doorgegeven van generatie op generatie. Zo mogen wij ook de kerk doorgeven van generatie op generatie.

Dan het voertuig. Een trekker is ook niet het snelste voertuig, maar wel onvoorstelbaar sterk. Er is geen plek op aarde waar een trekker niet zou kunnen komen.
Achteraan de trekker kan ander materieel gehangen worden: een kar, een ploeg, een eg, een schudder. Wat er ook maar nodig is in het boerenbedrijf. Ik hoop dat onze kerk net zo veelzijdig is, zich zo kan aanpassen aan wat er nodig is.
Aan de voorkant van mijn trekker hangt een contragewicht. Dat lijkt overtollige ballast, maar is nodig voor evenwicht.  Zo hebben we in de kerk ook dikwijls te maken met ballast en overleveringen van voorbije tijden. Dat hoeft lang niet altijd negatief te zijn. Daar is veel wijsheid in te vinden.

Een schildpad en een trekker waren zomaar het dier en het voertuig dat op dat moment in mij opkwamen. Als ik de opdracht weer zou krijgen, zou ik misschien wat anders tekenen. Er is natuurlijk nog zoveel meer te zeggen over onze gemeente.
Hoe we onze gemeente ook zien, als welk dier of voertuig ook, ik hoop dat we ook in dit nieuwe kalenderjaar elkaar weer veel mogen ontmoeten, tijdens de diensten, de kerkelijke activiteiten of zomaar in het dorp.