Ik las laatst een artikeltje waarin iemand zich afvroeg of assertiviteit wel bij het christendom past. ‘Ik heb ontelbaar veel preken gehoord over hoe ik andere mensen kan helpen, maar nooit over hoe ik kan opkomen voor mezelf.’

Assertiviteit?
In dat artikel werd verwezen naar wat in het Mattheus-evangelie staat, waarin Jezus als gebod zegt, “U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand.” En het tweede wat Jezus zegt, en zelfs gelijk is aan het eerste is, “U zult uw naaste liefhebben als uzelf” (Mattheüs 22:37-39).

Het is dus een gebod, om jezelf lief te hebben. Maar volgens de schrijver leert het christendom vooral om anderen te dienen en om eigen gevoelens en verlangens minder belangrijk te vinden.

Immers, in de Bijbel staan ook teksten als ‘acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf’ (Filippenzen 2:3) en ‘Wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden’ (Lucas 14:11). Ik de kerk is veel gepreekt over andere mensen helpen, maar nooit over opkomen voor jezelf.

Past assertiviteit, een modern woord voor dat opkomen voor jezelf, dan niet bij het christendom?

Nooit ‘nee’ durven zeggen
Er zijn veel mensen die heel bescheiden zijn en bijna alleen denken aan de ander. Neem nou mensen die over zichzelf heen laten lopen, omdat ze hun eigen mening niet belangrijk vinden. Of denk aan christenen die altijd klaarstaan voor anderen en nooit ‘nee’ durven te zeggen als iemand ze om hulp vraagt.

Maar als je nooit je mening geeft, zullen mensen over je heen walsen. En als je nooit tijd neemt voor jezelf, en nooit ‘nee’ zegt, loop je het risico dat je helemaal leegloopt en overspannen thuis komt te zitten.

Zelfverloochening & opkomen voor jezelf
De theoloog Nico van der Voet schreef hier een boekje over: ‘Waarom moet ik altijd helpen’? Het probleem is volgens hem dat veel christenen het Bijbelse begrip zelfverloochening verwarren met niet opkomen voor jezelf. Dat zijn namelijk twee verschillende dingen.

De Bijbelteksten die gaan over jezelf vernederen, waren vaak een reactie op egoïsme en arrogantie, op mensen die dachten dat zij beter waren dan anderen, of veel ruzie zochten. Jezus’ uitspraak ‘Wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, en wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden’, was bijvoorbeeld een reactie op discipelen die ruzieden over wie van hen het belangrijkste was. Dáár verzet de Bijbel zich tegen. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet mag denken aan jezelf, dat je niet mag aangeven wat je vindt, of dat je moet denken dat je niets voorstelt.

Neem jezelf en je verlangens serieus
Sterker nog, Van der Voet zegt dat opkomen voor jezelf juist getuigt van respect voor de ander. Dat is namelijk oprecht: je laat de ander zien wat er in je omgaat. Volgens hem zijn mensen die nooit ‘nee’ durven te zeggen en altijd anderen helpen niet oprecht, want ze zeggen het niet eerlijk als ze geen zin of tijd hebben om te helpen. Eigenlijk maken ze nooit een oprechte keuze om te helpen, want ze zeggen automatisch al overal ‘ja’ op. Zoals een bekende tegeltjeswijsheid zegt: Als je geen nee kunt zeggen is je ja niets waard.

Als je het zo bekijkt, ben je een betere naaste, als je jezelf en je verlangens ook belangrijk vindt en deze uit. Echte naastenliefde is niet alleen lief en vriendelijk zijn, maar ook eerlijk en open zijn. Het is niet alleen mensen helpen, maar ook aangeven als je je grenzen hebt bereikt. Het is niet alleen je naaste liefhebben als jezelf, maar ook jezelf liefhebben als je naaste.

Klaas Abma

14 aug: Kerkdienst