Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Wommels-Hidaard
 
 
kerkblad kerkblad
Enthousiasme is een mooi woord. Enthousiasme is een heerlijk gevoel. Enthousiaste mensen werken (soms/vaak) aanstekelijk. Het is een zekere ‘GEESTDRIFT’ die hen lijkt bevangen te hebben. Met enthousiaste mensen is het leuk samen werken. Met enthousiaste mensen samen kerk zijn, eredienst vieren, gemeente zijn, dat wat op je weg komt oppakken en aanpakken....Prachtig! Enthousiasme prikkelt, warmt op, inspireert. …Je ziel ergens inleggen. Je hart er aan geven. Ergens helemaal voor gaan. En mij is verteld dat dat woordje “enthousiasme” iets betekent als ‘in God zijn’, waarbij dat middelgedeelte, ‘thou’, verwant is aan Theos, d.i. God. Het is heerlijk om samen enthousiasme te ervaren !!Volgens de encyclopedie WIKIPEDIA, de grote encyclopedie die aan te klikken is via de computer, formuleert:

“Enthousiasme is een gemoedstoestand waarbij men zich levendig en uitgelaten gedraagt en een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand vertoont.”

Het woord komt oorspronkelijk van de term Enthousiast, de omschrijving voor een persoon die zou zijn bezeten door een god. Het woord is afkomstig van het Griekse ἔνθεος (entheos), wat zoveel betekent als van God vervuld.
Tevens werd de term enthousiast in figuurlijke zin gebruikt. Zo geloofde Socrates dat enthousiasme een vorm van inspiratie voor dichters was. Verschillende protestantse sektes uit de 16e en 17e eeuw werden “Enthousiasten” genoemd.

Vandaag de dag wordt de term vooral gebruikt om het gedrag van fans en deelnemers van verschillende groepen, activiteiten en organisaties te omschrijven.

Sinds januari 2007 kent de stad Rotterdam het begrip "enthousiasmeur": iemand die zich tot doel stelt om anderen enthousiast te maken over zichzelf of over de organisatie oftewel het merk waarvoor zij werken.
Een enthousiasmeur onderscheidt zich door een opvallende dosis positieve energie en daadkracht, door een sprankelende aimabele persoonlijkheid en een aanstekelijke passie voor mens, stad en / of ideaal.”

(Soms denk ik, zo’n enthousiasmeur zou ik een beetje meer willen zijn naar de velen die deel uit maken van onze gemeente, en van hen uit naar de samenleving te midden waarvan wij wonen en leven!)

Waar ik enthousiast van word:
-Van mensen die ‘pro Deo’ zich inzetten om op zondagmorgen (dienst) of ook dinsdag ochtend (koffie onder de toren) samen iets te betekenen voor elkaar.
- Van de kosters die met volle inzet, soms op de meest incourante uren, hun werk verrichten en voor je klaar staan.
 - Van de organisten die elk op eigen unieke wijze hun kwaliteit ten beste geven en iets overdragen op de gemeente dat van waarde is.
 - Van een gemeente die haar ‘zegeningen telt’ eerder dan haar lege plaatsen in de zondagse eredienst.
 - Van een kind dat in z’n spel opgaat en zo iets van uniek leven vertolkt.
 - Van al die ambtsdragers en medewerkers, die toch nog maar steeds van harte hun werk doen, ook al ervaren ze soms lauwheid en matheid.
-Van al die stille werkers die tussen de regels door onnoemelijk veel werk verzetten ten bate van de ander, ten bate van de ANDER.  

Ik zou wel door kunnen en willen gaan (want ik weet zeker dat ik, onbedoeld, nog veel vergeet te noemen), maar misschien heb ik u enthousiast gemaakt om zelf verder eens op een rij te zetten waarvan of waardoor u enthousiast wordt, ….voor u zelf, …of te midden van een gespreksgroep…..of in de vierende gemeente. 
 Ds. Maarten Mook   
 
terug
 
 
 
 
Kerkdienst

10 december Viering Heilig Avondmaal
09:00 uur Jacobitsjerke
Voorganger:  Ds. M. Dijkstra
Organist: Anne Aardema
10:15: Thomastsjerke
Voorganger: Ds. M. Dijkstra
Organist: Anne Aardema

Ook te volgen via:
Kerkdienstgemist 
 
Activiteiten "it Bynt"


Klik hier.
 
Een bakje koffie doen


Elke dinsdagmorgen staat van 10.00 tot 11.30 uur de koffie voor u klaar in de toren van de Jacobikerk!
Welkom!
 
Oproep voor de jeugd

 
Rock Solid

 
Update vanuit het jeugdwerk

Klik hier.
 
Historie Gereformeerde Kerken
Historisch overzicht over de voormalige Gereformeerde Kerk te Wommels.
(klik op de afbeelding)
 
Activiteitencommissie "it Bynt" nu ook op facebook!
Like en volg de facebooksite van de activiteitencommissie van "it Bynt". 
(klik op de afbeelding)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.