|
|
Wat doet een ouderling
Wat doet een ouderling
Taakomschrijving ouderling.
Onze werkzaamheden laat zich opdelen in drie aspecten: een liturgisch, een pastoraal een een bestuurlijk deel.
Tijdes een kerkdienst (het liturgische deel) zijn er altijd twee ouderlingen aanwezig: de ouderling van dienst en de 2e ouderling die verantwoordelijk is voor een goede gang van zaken. Als er iemand tijdens de dienst om de een of andere reden de kerk verlaat, neemt de ouderling zelf na de dienst met diegene contact op of vraagt de wijkouderling bij die persoon langs te gaan. Verder zorgt de de ouderling er voor dat de bloemen en de verjaardagskaarten worden meegenomen.
Trouwdienst: Bij een trouwdienst brengt de wijkouderling samen met de predikant van te voren een bezoek. Van de ouderling wordt verwacht in de trouwdienst van leden van zijn/haar wijk aanwezig te zijn. De ouderling overhandigt de trouwbijbel aan het bruidspaar tijdens de dienst en zegt daarbij enkele woorden.
Begrafenis: Bij overlijden van een gemeentelid doet de predikant bericht aan de wijkouderling. Deze neemt vervolgens contact op met de diaken van de wijk (en wanneer nodig de wijkassistent). Van elke ouderling wordt verwacht op de rouwdienst van leden van zijn/haar wijk aanwezig te zijn. De wijkouderling zorgt, wanneer de uitvaart in het dorp plaats vindt, (indien mogeljk) voor een tweede ouderling bij de dienst. Voor de dienst doet de ouderling het consistoriegebed en geeft de dominee een hand aan het begin van de dienst. Bij het uitdragen loopt de predikant samen met de ambtsdragers achter de familie. Na de zegen, meestal bij het graf, wordt de afsluitende hand gegeven door de ouderling van dienst.
Als ouderling doe je ook pastoraal werk tijdens de de zittingstermijn van vier jaar (met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal 12 jaar). Voor nieuwe ouderlingen is het aan te raden eerst het wijkteam bij elkaar te roepen om gezamenlijk het werk in de wijk te bespreken. Het pastoraal werk komt tot uiting in de huisbezoeken, het zou mooi zijn dat de ouderling minimaal één keer de hele wijk bezoekt in een ambtsperiode, maar dit is geen verplichting. Extra aandacht gaat uit naar gemeenteleden die ernstig ziek zijn of bij overlijden in de familiekring. Natuurlijk wordt er ook een bezoek gebracht bij blijde gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind. Als een gemeentelid langdurig opgenomen moet worden of revalideert wordt kunnen predikant en ouderling onderling afspreken om het bezoek te verdelen. Zijn er moeilijkheden in de wijk dan is het aan te raden deze met de predikant te bespreken. Nieuw ingekomen gemeenteleden zouden binnen 1 maand moeten worden bezocht met een bloemetje welkomgeschenk (en bijvoorbeeld een activiteitenboekje).
De jeugdouderling bezoekt in overleg met de wijkouderling jonge gemeenteleden ( tot ongeveer 25 jaar ) die ziek zijn. Wanneer er verdere aanleiding is een jongere te bezoeken dient de wijkouderling overleg te plegen met de jeugdouderlingen of andersom.
Ook op het bestuurlijke vlak houdt de ouderling zich bezig. Tijdens de ouderlingenberaden kunnen huisbezoeken gemeld worden en kunnen moeilijkheden in de wijk besproken worden. Er zijn 5 keer per jaar kerkeraadsvergaderingen en ben je afgevaardige namens de kerkeraad dan woon je de vergaderingen bij van Moderamen (zie item Moderamen), de Classis en Synode en/of commissievergaderingen. Als ouderling ben je verantwoordelijk voor het (laten) rondbrengen van verkiezingsmateriaal in de wijk ( elk jaar de procedure weer even benoemen ) winterwerkboekje en andere uitnodigingen (kunnen samen met wijkassistenten weggebracht worden).
Alle ambtsdragers zijn samen verantwoordelijk voor het algemeen reilen en zeilen van de gemeente.
| terug
|
|
|
|
|
|
Kerkdienst
11 mei
Jacobikerk 9:30 uur
Voorganger:
ds. Marten Dijkstra
Organist:
Cees Nieboer
De livestream is te volgen via kerkdienstgemist.nl
|
|
|